Андрейко І. М.
Природа Городоччини

Географічне положення Городоцького району

Від автора

Посібник з краєзнавства «Природа Городоччини» написаний на основі зібраних матеріалів багаторічних спостережень за погодою на Городоцькій і Оброшинській метеостанціях і Комарнівському гідрометеопосту, власних досліджень природи району, а також детального аналізу спеціальної літератури і картографічних джерел, які мають відношення до даної теми.

У посібнику подано розгорнуту фізико-географічну характеристику Городоцького району на основі сучасних даних: географічного положення, геологічної будови і пов'язаних з нею корисних копалин, рельєфу, клімату, гідрографії, ґрунтів, рослинного і тваринного світу, ландшафтів і проблем охорони природу.

У книзі зроблено спробу показати існуючі генетичні зв'язки між окремими елементами природи і явищами, які спричинили утворення різноманітних природних комплексів, а також їх розташування на території району.

Посібник розрахований на учнів і вчителів шкіл, а також студентів, працівників сільського господарства, керівників установ і всіх тих, хто цікавиться природою рідного краю.

Географічне положення

Городоцький район Львівської області утворений у січні 1940 року. До складу району увійшла частина території колишнього Городоцького повіту загальною площею 407,2 км кв. У процесі зміни адміністративно-територіального поділу Львівської області, проведеної в 1963 році, до складу району було включено південну частину ліквідованого Івано-Франківського району з селами Повітне, Мшана, Суховоля, Заверещиця, а також понад 30 населених пунктів ліквідованого тоді ж Рудківського району. Займає район територію площею 726 км кв., що становить 3,33% території області або 0,12% території України. При середній величині районів області 1090 км кв. Городоцький район за площею є невеликий. Він розташований на захід і південний захід від Львова і може бути віднесеним до центральних районів області. Відстань між центральними частинами Городка і Львова становить 30 км при середній відстані райцентрів області від Львова 68,5 км. Проте від східної межі Городка до західної Львова — всього 14 км.

Географічні координати крайніх точок території району:

  • північної (північніше с. Лісновичі) – 49°53' пн. ш.;
  • південної (на південний захід від с. Тершаків) — 49°30' пн. ш.;
  • східної (східніше с. Суховоля) — 23°52' сх. д.;
  • західної (на південний захід від с. Зелений Гай) — 23°52' сх. д.

Відстань по прямій лінії між крайньою північною і південною точками становить 42 км, між крайньою західною та східною точками – 31 км. Географічний центр території району знаходиться на північно-західній околиці с. Зашковичі і має координати 49°41'28" пн. ш. і 23°38'51" сх. д. Довжина кордонів району дорівнює понад 170 км.

Район знаходиться у басейнах річок Дністра і Сяну. Річка Верещиця майже посередині, в меридіональному і субмеридіональному напрямах, пересікає територію району, поділяючи його на правобережну і лівобережну частини.

Специфічною особливістю географічного положення Городоччини є те, що вона лежить на межі двох геотектонічних структур і двох фізико-географічних країн. Її територією проходить Головний Європейський вододіл, який розмежовує річки басейнів Балтійського і Чорного морів. Відстань району від Балтійського і Чорного морів майже однакова – близько 600 км. Зручність географічного положення району пов'язана не тільки з близькістю до Львова, але й розташуванням його на важливих залізничних та автомобільних шляхах обласного, державного та міждержавного значення.

Адміністративний поділ Городоцького району
Картосхема 1. Адміністративний поділ Городоцького району. Масштаб 1:300000 (при скачуванні доступні зображення у великому розмірі)