Пестушко В.Ю., Сасихов В.О., Уварова Г.Є.
Географія материків і океанів

Природні країни Африки

§ 30. Природні країни

  1. Що називають природною країною?

Особливості будови земної кори і рельєфу зумовлюють формування на материку великих рівнинних і гірських природних країн:

  • Атлаські гори,
  • Сахара,
  • Судан,
  • Западина Конго,
  • Східноафриканське плоскогір'я,
  • Південноафриканське плоскогір'я і
  • Мадагаскар (мал.86).
Природні країни Африки
Мал. 86. Природні країни Африки

Атлаські гори

Атлаські гори — система хребтів середньої висоти, що простягаються в широтному напрямі вздовж Середземного моря (мал.87). Сучасна сейсмічність узбережної смуги свідчить про те, що формування цієї гірської системи триває.

Атлаські гори
Мал. 87. Атлаські гори

Атлаські гори є своєрідною природною межею між пустелею Сахара і Середземномор'ям. Клімат північних схилів гір типово середземноморський. Саме тут були колись вічнозелені твердолисті ліси і чагарники. Господарська діяльність людини (вирубування лісів, надмірне випасання худоби) призвела до знищення природної рослинності.

Внутрішні хребти і плато значно вищі, ніж північні. Тут розташована гора Тубкальнайвища вершина Атлаських гір (4165 м). Клімат цієї частини гір більш континентальний, характеризується значними коливаннями річної температури та сухістю. Високо в горах зафіксований абсолютний мінімум температури на материку – -20°С. Сніг тут лежить близько п'яти місяців. Влітку, коли з Сахари дме вітер-суховій, температура підвищується до +50°С і вище.

У таких умовах утворилися справжні кам'янисті напівпустелі з розрідженою трав'янистою рослинністю. Характерною рослиною є ковила альфа, з якої виробляють цінні сорти паперу, і тому її вирощують на плантаціях.

Сахара

Сахара — одна з найбільших природних країн Африки. Площа її становить майже третину площі материка (мал.88).

Сахара
Мал. 88. Сахара

Окремі ділянки фундаменту давньої платформи у Сахарі значно підвищені і являють собою гірські масиви висотою 3000 м, а вулкан Емі-Кусі на нагір'ї Тібесті — 3 415 м. Більшу частину площі Сахари вкривають кам'янисті та глинясті пустелі.

Хмари в пустелі — рідкісне явище.

Чому?

Більша частина Сахари одержує за рік менш як 50 мм опадів. Незначна хмарність зумовлює велику кількість сонячної радіації та високі температури. Сахара — одна з найжаркіших пустель світу.

В липні середня температура повітря становить близько +37°С, а взимку — не менш ніж +10°С. Саме в Сахарі міститься так званий Полюс тепла планети. На півночі пустелі зареєстрована температура повітря +57,8°С, а температура ґрунту подекуди досягала +82,5°С. Для Сахари характерні значні добові коливання температур, на ґрунті вони можуть становити навіть 70°С.

За картою атласу визначіть, які річки є в Сахарі.

Дуже бідна рослинність Сахари на околицях пустелі знищується внаслідок перевипасу худоби. Ось чому Сахара неухильно наступає на савани, в деяких місцях зі швидкістю 1 км на рік.

Судан

Великі простори на південь від Сахари, що простягайся від Атлантичного океану до Ефіопського нагір'я, називають Суданом.

Судан — це савана з трав'яним покривом, який вигорає у посушливий період, що триває більш як півроку (мал.89). Серед високих, близько 1,5 м, трав трапляються акації, молочаї, олійне дерево. Як і баобаб, вони мають товсту кору і можуть протистояти щорічним пожежам, які африканці здавна влаштовували з метою підвищення врожайності культур. Адже попіл трав'яного покриву удобрює ґрунт. Через кілька років його родючість падає, і селяни переходять на нову ділянку. Таке ведення господарства називається підсічно-вогневим землеробством.

Страуси в савані
Мал.89. Страуси в савані

Територія Судану здавна використовувалась як пасовища. Перевипас худоби, пожежі та катастрофічні посухи, які іноді тривають близько 5 років, порушили нестійку рівновагу в природних комплексах. Почався процес швидкого опустелення.

Западина Конго

Западина Конго розташована у прогині давньої платформи, фундамент якої похований під потужними наносами річок і озер. Краї природної країни підвищені й утворюють уступи, з яких спадають численні водоспади на річці Конго та її притоках.

За картою атласу визначіть і охарактеризуйте тип клімату в Западині Конго.

Клімат країни сприяв утворенню величезного за площею басейну річки Конго, де знаходяться найбільші в Африці масиви гілей. Окремі їх райони й досі недоторкані (мал.90).

У вологому екваторіальному лісі
Мал. 90. У вологому екваторіальному лісі

Східноафриканське плоскогір'я

У Високій Африці розташоване Східноафриканське плоскогір'я. Його ще називають країною Великих розломів і Великих озер.

Поясніть, чому?

Будова поверхні плоскогір'я характеризується чергуванням великих плато, що часто вкриті лавою, та високих вулканічних конусів з глибокими долинами-грабенами (мал.91). Так, вулкани Кіліманджаро і Кенія мають висоту понад 5 000 м, а неподалік – озеро Танганьїка, дно якого розташовано на глибині ледь не 1,5 км, глибина улоговини іншого великого озера — Ньяса сягає 726 м.

Східноафриканське плоскогір'я
Мал. 91. Східноафриканське плоскогір'я

Клімат цієї природної країни — субекваторіальний, але різноманітний рельєф у межах Східноафриканського плоскогір'я зумовлює різноманітність ґрунтово-рослинного покриву. На плато та нагір'ях Східної Африки переважають савани, тропічні рідколісся. В долинах, біля підніжжя вулканічних гір, де випадає багато опадів, ростуть вологі екваторіальні ліси. З підняттям угору окремі гаї чергуються з ділянками саван. На висоті 1700 м із зниженням температури переважають мішані ліси, які змінюються поясом бамбукових заростей, а потім гірськими луками. Вершини гірських масивів укриті багаторічними снігами і льодовиками.

На Східноафриканському плоскогір'ї надзвичайно багатий тваринний світ. Тут можна побачити майже всіх африканських тварин.

Крім схарактеризованих природних країн на материку є й інші. Так, у Південній Африці розрізняють Південноафриканське плоскогір'я і Мадагаскар.

За планом у Додатку 1 складіть порівняльну характеристику Південноафриканського плоскогір'я і Мадагаскару.

ВИСНОВКИ

  1. У зв'язку з особливостями будови земної кори і рельєфу в Африці сформувалися такі природні країни: Атлаські гори, Сахара, Судан, Западина Конго, Східноафриканське плоскогір'я, Південноафриканське плоскогір'я, Мадагаскар.
  2. Атлаські гори — країна, яка характеризується сучасною сейсмічністю, переважно середземноморським типом клімату, висотною поясністю.
  3. Сахара — рівнинна пустельна природна країна.
  4. Судан — країна саван, значно змінена господарською діяльністю людини.
  5. У Западині Конго, де переважає екваторіальний тип клімату, збереглися найбільші масиви гілей.
  6. Східноафриканське плоскогір'я вирізняється строкатим рельєфом, кліматом і ґрунтово-рослинним покривом.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  1. Назвіть природні країни Африки.
  2. Порівняйте природні умови Сахари і Судану. Зробіть висновки.
  3. Які зміни в природних комплексах Африки відбулись у зв'язку з діяльністю людини?
  4. Чому западина Конго заболочена?
  5. Поясніть, чому Східноафриканське плоскогір'я називають "Країною великих розломів і озер".
  6. Араби кажуть: "Сахара — це холодна країна, в якій дуже часто буває жарко". Поясніть цей вислів.