Шаблій О.І., Муха Б.П., Гурин А.В., Зінкевич М.В.
Географія: Львівська область

Топонімічний словник Львівської області (походження назв міст)

Белз
вперше згадується в літописі у 1030 р. Походження назви точно не встановлено. Одні дослідники пояснюють від староруського слова «БЬлизь», що означає «біле місце»,— галявину серед темних лісів. Інші — від літописної назви племені — белзи. Більш вірогідно, що назва походить від слова бевз, що означає «провалля, болотне місце».
Бібрка
назва походить від річки Боберки, яка згадується в Галицько-Волинському літописі (1211 р.), як місце полювання на бобрів.
Борислав
вперше згадується в документах 1387 р. Місто утворилося на території колишніх п'яти сіл: Борислава, Бані Котівської, Губичів, Тустановичів та Мразниці. Назва міста походить від монастиря Борислав, що знаходився в цій місцевості.
Броди
вперше згадується у писемних джерелах в 1094 р. В ті часи Броди були оточені болотами, які під час сильних дощів можна було подолати лише в брід. Отже, назва міста походить від слова брід.
Буськ
в літописах згадується з 1097 р. як центр Волинської землі. Назва міста, очевидно, походить від назви ріки Буг. Так, в Іпатіївському літописі про слов'ян, які жили в цій місцевості, говориться, що «Бужане, зане седоша по Бугу, поселе же Волиняни».
Великі Мости
вперше згадується 1472 р. В історичних документах згадується село Мости, або Міст, розташоване на лівому березі річки Рати серед лісів. Жителям цього села поставили вимогу побудувати мости. Їх було збудовано чотири. Звідси і назва поселення.
Винники
за літописними даними засноване в другій половині XIII ст. (перша згадка датується 1410 р.). Про походження назви є кілька припущень. Частина дослідників вважає, що вона походить від винокурень (винниць), де виробляли вино. Інше припущення більш вірогідне. Воно пояснює походження назви від слова віно «придане, посаг, дарована земля». Дійсно, ці землі князь Лев дарував за вірну службу колишньому львівському війтові німцеві Бертольдові. Тоді це поселення мало назву «Малий Винник».
Глиняни
вперше в документах згадується у 1379 р. За народним переказом, назва походить від слова глина. Хати цього поселення будувалися з глини, хоч навколо були ліси.
Городок
вперше згадується в Іпатіївському літописі під 1213 р. В літописі говориться про «Соляний Городок», поселення відоме як центр торгівлі сіллю. Назва «Городок» походить від старослов'янського слова град, город, огорожа «укріплення з частоколу або із зрубів».
Добромиль
в історичних документах згадується з 1374 р. Назва походить від власного імені.
Дрогобич
перші відомості про місто відносяться до XI ст. Назва походить від власного імені Драгобит або Дорогобит. За іншою версією назву пояснюють на основі легенди про зруйнування татарами містечка Бич і заснування згодом поблизу нього нового містечка — другого Бича, від якого пішла назва Дрогобич.
Дубляни
відоме з 1432 р. Назва походить від дубових лісів, яких було багато в цей час в цій місцевості.
Жидачів
вперше згадується як Удеч в Іпатіївському літописі під 1164 р. В інших документах згадується як Судачів. Зудачів, Зідачів, Жидачів. За народним переказом, через місто проходив торговельний шлях і купці довго ждали перевозу через річку Стрий.
Жовква
перша письмова згадка про поселення, яке тоді називалося Винники, припадає на 1368 р. В 1560 р. воно стало власністю белзького воєводи Жолкевського. Переселившись у цю місцевість воєвода будує укріплене місто і називає його як і своє родове містечко Жовква. Отже, назва походить від власного імені.
Золочів
відоме з 1442 р. Назва походить від слова «золото».
Кам'янка-Бузька
вперше згадується в 1406 р. як село Димошин. Воно було розташоване в тому місці, де річка Кам'ямка впадає в Західний Буг. В 40-х роках XV ст. поселення називалося Кам'янка. До 1944 р. місто мало назву Кам'янка-Струмилова (друга частина назви походить від прізвища старости Юрія Струмила). Отже, назва походить від річок, біля яких виникло місто.
Комарне
місто виникло в ХІІ-ХШ ст. Назва походить від слова «комарі». Колись місцевість була дуже заболочена і кишіла комарами.
Львів
вперше місто згадується в літописі під 1256 р. при описі пожежі міста Холм. Заснував місто галицько-волинський князь Данило Галицький та назвав його в честь свого сина Лева.
Миколаїв
вперше згадується у 1570 р. Назва походить від власного імені засновника міста Миколи Тарла.
Мостиська
перша письмова згадка припадає на 1244 р. Назва міста походить від слова «мости» і спочатку звучала Мостища.
Новояворівськ
засноване в 1962 р. Названо на відміну від міста Яворів.
Новий Розділ
засноване в 1953 р. у зв'язку із будівництвом сірчаного комбінату. Названо на відміну від селиша Розділ.
Перемишляни
перша писемна згадка відноситься до 1437 р. Назва походить від власного імені Перемисл.
Пустомити
вперше згадується у Львівській судовій книзі в 1441 р. В середні віки тут збирали мито з торгових людей. Це й дало назву поселенню — Мито, а пізніше Пустомито.
Рава-Руська
в історичних документах вперше згадується в 1455 р. Перша частина назви походить від колишнього поселення Рави, а друга, очевидно, з'явилася на відміну від іншої Рави. Руськими називалися в ті часи українські поселення чи галицькі землі.
Радехів
вперше згадується в писемних джерелах 1493 р. Назва походить від слова «радий».
Рудки
вперше згадується в історичних документах 1472 р. Назва Рудки є зменшеною формою від назви боліт, де добували болотяну залізну руду.
Самбір
в історичних документах вперше згадується в 1241 р. як поселення Погонич. Засноване в 1390 р. вихідцями із спаленого татарами Самбора (тепер Старий Самбір) і назване Новий Самбір. Згодом Самбір. Походження назви має кілька версій. За однією з них назву пов'язують з рослиною самбір (інші назва рослини лозняк, рокитник, верба червона). Це слово складене із займенника сам та іменника бір (від дієслова брати). Інша версія пояснює походження від власного імені Сам(о)бор. Найвірогіднішою версією є та, що виводить назву від дослов'янських слів sam-bar «злиття, стікання».
Сколе
перша писемна згадка відноситься до 1397 р. Назва пояснюється по-різному. Одні дослідники виводять її від слова «скеля», інші від власного імені Скіл. Народна легенда пояснює назву від слова сколоти. В 1015 р. поблизу міста відбулася битва між братами Святополком та Святославом. Перемігши брата, жорстокий Святополк наказав вбивати поранених: «Сколіть їх всіх!»
Сокаль
перша згадка відноситься до 1411 р. За народним переказом, в цій місцевості водилося багато соколів. Звідси і назва. Більш вірогідно, що назва походить від власного імені.
Соснівка
засноване в 1955 р. у зв'язку із освоєнням Львівсько-Волинського кам'яновугільного басейну. Назва походить від розташування в сосновому лісі.
Старий Самбір
місто виникло під назвою Самбір у другій половині XI ст. Після заснування в 1390 р. Нового Самбора почало називатися Старим Самбором або Старим Містом.
Стебник
вперше згадується в 1440 р. під назвою Іздебник.
Стрий
вперше згадується в історичних документах 1396 р. Назва походить від річки Стрий, на якій розташоване місто.
Судова Вишня
засноване в 1230 р. під назвою Вишня. Назву пояснюють від судави (назва одного з балтійських племен, які жили колись на цих землях) та назви річки, на якій лежить місто. За іншою версією слово «вишня» тут вжито в розумінні верхня, а Судовою назване через те, що тут відбувалися суди польської шляхти.
Трускавець
вперше згадується в документах 1462 р. Назва від імені Трушко (Трусько).
Турка
вперше згадується в 1431 р. Назва походить від турів, які водилися в цій місцевості.
Угнів
вперше згадується в 1360 р.
Хирів
вперше згадується в 1374 р.
Ходорів
перша писемна згадка відноситься до 1364 р. Назва походить від власного імені Ходор (Федір).
Червоноград
засноване в 1692 р. під назвою Кристинопіль за іменем дружини засновника Кристини Потоцької поблизу поселення Новий Двір. В 1951 р. перейменовано в Червоноград.
Яворів
вперше згадується в документах 1408 р. Назва походить від яворових лісів, які були поширені в цій місцевості.