Великобританія. Загальна характеристика. Місце у світі. Склад території

Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії

Назва країни походить від Британія — по етноніму племені бритти.

Площа — 245 тис. км.
Населення — 58,5 млн чоловік.
Столиця – Лондон.

Адміністративний поділ. Складається з чотирьох історичних областей (Англія, Шотландія, Уельс, Північна Ірландія), які діляться в адміністративному відношенні на багаточисельні графства.
Англія: 39 графств, 6 метрополітенських графств і особлива адміністративна одиниця — Великий Лондон (адміністративний центр — Лондон).
Уельс: 8 графств (адміністративний центр — Кардіфф).
Шотландія: 12 областей і 186 островів (адміністративний центр — Единбург).
Північна Ірландія: 26 округів (адміністративний центр — Белфаст).
Особливий статус мають острів Мен і Нормандські острови.

Форма правління. Конституційна монархія.
Глава держави. Монарх — верховний носій виконавчої влади, глава судової системи, верховний головнокомандувач.
Найвищий законодавчий орган. Двопалатний парламент, який складається з Палати лордів і Палати общин. Обирається строком на 5 років.
Найвищий виконавчий орган. Рада міністрів.

Великі міста. Манчестер, Бірмінгем, Лідс, Глазго, Шеффілд, Ліверпуль, Едінбург, Белфаст.

Державна мова. Англійська, в Уельсі — англійська і валлійська.
Релігія. 47% — англіканці, 16% — католики.
Етнічний склад. 81,5% — англійці, 9,6% — шотландці, 2,4% — ірландці, 1,9% — валійці.

Валюта. Фунт стерлінгів = 100 пенсам.

Місце у світі

Англія — батьківщина індустріального способу виробництва. У середині XIX ст. на її частку припадала майже половина світової промислової продукції. Вона займала панівне становище в промисловому експорті, фінансах і мореплавстві тогочасного світу. Британська колоніальна імперія була найбільшою за площею і населенням (36 млн км кв і 400 млн осіб — чверть жителів Землі в 1919 р.). Англійська мова, англійська культура, англійський спосіб життя широко розповсюдились у світі. У середині XX ст. Британська колоніальна імперія розпалася. За розмірами ВНП Великобританію випередили інші головні економічно розвинені країни. Щоб вистояти в боротьбі з конкурентами, Великобританія змушена була в 1973 р. вступити до ЄС. Проте зараз за розмірами виробництва, рівнем економічного і соціального розвитку вона посідає одне з провідних місць у світі. 50 її колишніх колоній і домініонів входять у Співдружність, яку очолює Великобританія. Англійська мова залишається найпоширенішою в світі.

Склад території та економіко-географічне положення

Країна розташована на островах Північно-Західної Європи. їй належать острів Великобританія, частина острова Ірландія та довколишні острови. Країна поділяється на чотири історико-географічні області: Англію — головне ядро держави, і приєднані пізніше до неї шляхом завоювання Уельс, Шотландія і Північна Ірландія (Ольстер), які мають дуже незначні й невиразні елементи автономії. Країну називають Великобританією за назвою найбільшого острова, або Англією — за назвою історичного ядра. Офіційна її назва — Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії.

Найважливішою особливістю географічного положення Великобританії є її відокремленість від континенту. Ця обставина сприяла тому, що країна, хоч і брала постійну участь у європейських війнах, проте упродовж дев'яти століть (з 1066 р.) жодного разу не зазнала іноземного вторгнення. Разом з тим, країна користувалася всіма вигодами, що випливають з розташування поруч з найрозвиненішими державами Західної Європи і на шляхах у Світовий океан.