Пестушко В.Ю., Сасихов В.О., Уварова Г.Є.
Географія материків і океанів

Географічне положення Антарктиди. Історія відкриття і дослідження. Рельєф

Розділ 4. АНТАРКТИДА — ЛЬОДОВИЙ МАТЕРИК ПЛАНЕТИ

"Королева холоду", "безлюдний континент", "край Землі"... так називають Антарктиду, яка значно відрізняється від усіх інших материків, оскільки розміщена на крайньому півдні планети. Це — велетенська льодова пустеля. Тут найнижчі температурі повітря на Землі, хоча сонячного тепла в полярний день надходити більше, ніж одержує впродовж року жарка Африка. Завдяки потужному шару льоду, яким вкрита Антарктида, вона є найвищий

§ 43. Географічне положення. Історія відкриття і дослідження. Рельєф

  1. Які материки розташовані найближче до Антарктиди?
  2. Які умови необхідні для утворення льодовика?

Географічне положення Антарктиди

Антарктида порівняно невеликий материк, який за площею близько 14 млн км кв. — перевершує тільки Австралію. Географічне положення Антарктиди дуже відрізняється від положення інших континентів. Вона майже цілкої розташована за Південним полярним колом у полярних широтах. Виняток становить Антарктичний півострів, який досягає 63° пд. ш.

Майже в центрі материка розміщений Південний полюс, тому всі береги Антарктиди "дивляться" на північ. Вони омиваються водами Тихого, Атлантичного та Індійського океанів, що пов'язані між собою потужною холодною течією Західних Вітрів. У материк вдаються великі моря Уеддела і Росса. Прибережні океанічні води та прилеглі острови разом з Антарктидою об'єднуються під спільною назвою Антарктика.

Історія відкриття і дослідження

Про існування невідомої землі на крайньому Півдні припущення висловлювалися дуже давно. Але регулярні плавання в південні полярні широти почалися тільки наприкінці XVIII — на початку XIX ст.

Відомий англійський мореплавець Джеймс Кук під час навколосвітньої подорожі в 1772-1775 рр. тричі перетинав Південне полярне коло. 1774 р. він досяг південної широти  71°10', але, натрапивши на велику нездоланну кригу, повернув назад.

На початку XIX ст. англійський капітан Уїльям Сміт, судно якого під час шторму було закинуто далеко на південь від мису Горн, двічі бачив невідому землю. У жовтні 1819 р. він висадився на її берег.

Датою відкриття Антарктиди вважається 16 січня 1820 р., а першовідкривачами — російська експедиція на суднах "Восток" і "Мирний", яку очолювали Фадей Беллінсгаузен та Михайло Лазарєв (мал. 136). Експедиція довела існування Південного полярного материка, визначила його межі, зробила описання берегів, антарктичного льоду та особливостей клімату Антарктики.

Дослідження Антарктики
Мал. 136. Дослідження Антарктики

Серед дослідників Антарктиди, які вперше проникли вглиб континенту), були норвежець Руаль Амундсен (мал. 137) та англієць Роберт Скотт. 14 грудня 1911 р. Р.Амундсен, а 18 січня 1912 р. Р.Скотт підкорили Південний полюс.

Руаль Амундсен
Мал. 137. Руаль Амундсен

Всебічне вивчення континенту почалося з другої половини XX ст. Для дослідження були використані спеціально обладнані судна, авіація, санно-тракторні поїзди, метеорологічні супутники. Нині шостий материк — це материк науки, миру та міжнародного співробітництва. Тут немає постійного населення, але діє 39 наукових станцій і баз, що належать 18 державам, які ведуть дослідження в Антарктиді. З 1996 р. почала діяти українська наукова станція "Академік Вернадський" (мал. 138).

Наукова станція
Мал. 138. Наукова станція "Академік Вернадський"

Дослідження в Антарктиді ведуть не тільки за національними, а й за міжнародними програмами. Згідно з урядовими угодами, на континенті заборонена будь-яка господарська та військова діяльність, а роботу вчених узгоджує міжнародна Наукова Рада з дослідження Антарктиди.

Рельєф

Антарктида, як і решта материків, складається з давньої платформи та областей складчастості. Антарктична платформа є одним із уламків Гондвани.

Які ще платформи її утворювали?

Рельєф Антарктиди незвичайний, двоповерховий: згори льодовиковий, знизу — корінний (земної кори) (мал. 139). Поверхня материка вкрита велетенським льодовиковим щитом, що має вигляд купола. Середня його потужність 2000 м, що приблизно дорівнює висоті Говерли — найвищої вершини Українських Карпат. У центральній підвищеній частині товща льодовика перевищує 4000 м. Льодовиковий покрив материка утворився дуже давно, близько 20 млн років тому. Тому за шарами льоду можна, як за часописом, вивчати історію розвитку Землі (мал. 140).

Корінний рельєф
Мал. 139. Корінний рельєф
Льодовиковий рельєф
Мал. 140. Льодовиковий рельєф

Середня висота підльодовикової поверхні Антарктиди 410 м. Значна частина земної кори під тиском льодовикової товщі розташована нижче від рівня моря. Але завдяки саме льодовику Антарктида є найвищим материком на Землі. Середня висота його становить 2040 м.

Через усю Антарктиду проходять Трансантарктичні гори, що є своєрідним продовженням Анд Південної Америки. Подекуди вони підносяться на висоту 3000-4000 м. Найвища точка розташована в масиві Вінсон — 5140 м. Гори поділяють материк на Західну та Східну Антарктиду.

Льодовиковий покрив Західної Антарктиди потужний і порушений численними хребтами. Один із них увінчаний діючим вулканом Еребус (мал.141). У Східній, переважно рівнинній, Антарктиді льодовиковий щит досягає максимальної потужності. Він обривається уступом до моря, утворюючи шельфові льодовики. Спираючись нижньою частиною на антарктичний шельф, вони утворюють єдине ціле з льодовиковим щитом материка. Найбільший шельфовий льодовик у світі утворився в морі Росса.

Відшукайте його на карті

Ширина льодовика становить 800 км, довжина 1100 км (мал. 142).

Вулкан Еребус
Мал. 141. Вулкан Еребус
Шельфовий льодовик
Мал. 142. Шельфовий льодовик

Льодовики Антарктиди перебувають у безперервному русі та поступово сповзають в океан із швидкістю близько 1 км за рік. На узбережжі край льодовика відколюється (мал. 143). Так народжуються айсберги.

Край антарктичного льодовика
Мал. 143. Край антарктичного льодовика

ВИСНОВКИ

  1. Антарктида — єдиний материк, цілком розташований у полярних широтах.
  2. З-поміж континентів Антарктида була відкрита останньою.
  3. Антарктида — материк міжнародного співробітництва.
  4. У рельєфі Антарктиди два поверхи — льодовиковий і корінний.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  1. Які особливості географічного положення Антарктиди?
  2. Чому материк був відкритий пізніше, ніж інші континенти?
  3. Яку область земної кулі називають Антарктикою?
  4. Які особливості рельєфу Антарктиди?
  5. Доведіть, що Антарктида — материк міжнародного співробітництва.