Південно-Африканська Республіка (ПАР). Загальна характеристика

Південно-Африканська Республіка

Площа — 1221 тис. км кв.
Населення — 43,8 млн чоловік.
Столиця — Преторія.

Адміністративний поділ. Держава розділена на 9 провінцій і має три столичних міста: уряд працює в Преторії, парламент засідає в Кейптауні, а верховний суд знаходиться в Блумфонтейні.
Форма правління. Республіка.
Глава держави. Президент.
Найвищий законодавчий орган. Двопалатний парламент — Національна асамблея і Національна рада провінцій.
Найвищий виконавчий орган. Уряд.
Крупні міста. Кейптаун, Йоганнесбург, Дурбан, Порт-Елізабет, Беноні, Блумфонтейн.

Державна мова. Англійська, африкаанс.
Релігія. 80% — християни, 10% — сповідають індуїзм, 8% — іслам.
Етнічний склад. 75 % — африканці, 14 % — європейці і їх нащадки, 9 % - метиси, 1 % — азіати.

Валюта. Ренд = 100 центам.

Розташування та місце в світі

Південно-Африканська Республіка — держава в південній частині Африканського материка, омивається водами Атлантичного і Індійського океанів. На його території розташовані невеликі самостійні держави Лесото і Свазіленд, на півночі граничить з Мозамбіком, Зімбабве, Ботсваною і Намібією. Ця країна відіграє значну роль не тільки в Південній Африці, а й в світі. На ПАР припадає 28 % ВНП всього континенту, а його розміри на душу населення в п'ять разів вищі від середньоафриканських. У світі ПАР виступає як один з важливих постачальників сировини; її в цьому відношенні можна поставити в один ряд з Канадою та Австралією.

Як колонія, ПАР була заснована в 1652 р. голландцями, яких згодом назвали «бурами». Зараз їх нащадків звуть африканерами, а їх мову — африканс. На початку XIX ст. ця територія перейшла під управління Великобританії і в 1910 р. одержала статус домініону, тобто самоврядної колонії під назвою Південно-Африканський Союз. В 1961 р. була проголошена Південно-Африканська Республіка.